Elektrik Tesisat Periyodik Kontrolleri

Elektrik Tesisat Periyodik Kontrolleri

Elektrik tesisatının tasarımı kadar, kullanıma başladıktan sonra periyodik kontrolü de tesislerin güvenliği için hayati önem arz etmektedir. Bir tesisin elektrik tesisatında kullanım sırasında ortaya çıkabilecek kazalar mal ve can kaybı ile sonuçlanabilmektedir. Öyle ki tesisin tamamen kullanılamaz hale gelmesi ve hatta can kayıpları ile karşılaşılması olasıdır.  Elektrik tesisatından kaynaklanabilecek kazalara karşı ülkemizde ilgili yasal mevzuat pek çok düzenleme getirmiştir. Mevzuatın uygulanmasından tesis yönetimi doğrudan sorumlu tutulmaktadır.

30.11.2000 tarihli ve 24246 sayılı Resmi Gazete’ de yayımlanan Elektrik Kuvvetli Akım Tesisleri Yönetmeliği’ ne göre kuvvetli akım tesislerinin denetimi ve güvenliği tesisin özellikleri göz önüne alınarak belirli aralıklarla denetleme ve yoklamaların süresi hiç bir zaman 2 yılı geçmemelidir. Yoklama ve bakımların sonuçları düzenli olarak kaydedilmelidir.

21.08.2001 tarih ve 24500 sayılı Resmi Gazete’ de yayınlanarak yürürlüğe giren Elektrik Tesislerinde Topraklamalar Yönetmeliği’ ne göre; her topraklama tesisi, kullanıcı tarafından işletmeye alınmadan önce, montaj ve tesis aşamasında, gözle muayene edilmeli ve deneyden geçirilmelidir.

Aynı yönetmelikte çeşitli topraklama tesislerinin işletme dönemi içindeki muayene, ölçme ve denetlemelere ilişkin önerilen periyotlar aşağıda verilmiştir:

  •  Elektrik üretim iletim ve dağıtım tesisleri (enerji nakil ve dağıtım hatları hariç) için: 2 yıl,
  •  Enerji nakil ve dağıtım hatları için: 5 yıl,
  •  Sanayi tesisleri ve ticaret merkezleri için:
  •  Topraklamalara ilişkin dirençlerinin muayene ve ölçülmesi: 1 yıl,
  •  Topraklama tesisleri ile ilgili diğer muayene, ölçme ve kontroller: 2 yıl,
  •  Sabit olmayan tesisler için:
  •  Sabit işletme elemanları için: 1 yıl,
  •  Yer değiştirebilen işletme elemanları için: 6 ay.
  • Yine 4.11.1984 tarihli ve 18565 sayılı Resmi Gazete’ de yayımlanan Elektrik İç Tesisleri Yönetmeliği’ ne göre bir tesis işletmeye açılmadan önce yapımcısı tarafından dolaylı dokunmaya karşı koruma düzenlerini uygulandığı belirlenmelidir. Uygulanan koruma düzenlerinin ilgili yönetmeliğin maddelerine uyup uymadığı denetlenmelidir.25.04.2013 tarih 28628 sayılı Resmi Gazete’ de yayımlanan İş Ekipmanlarının Kullanımında Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliği’ ne göre elektrik tesisatı, topraklama tesisatı, paratoner kontrol periyodu azami 1 yıldır.19.12.2007 tarih ve 26735 sayılı Resmi Gazete’ de yayımlanan Binaların Yangından Korunması Hakkındaki Yönetmelik’ e göre; binalarda kurulacak elektrik tesisatının, kaçış yolları aydınlatmasının ve yangın algılama ve uyarı sistemlerinin tasarımı ve uygulaması, ruhsat veren idarenin kontrol ve onayına tabidir. Sistemlerin ve cihazların periyodik kontrolü, test ve bakımları, bina sahibi veya yöneticisi ile bunların yazılı olarak sorumluluklarını devrettiği bina yetkilisince yaptırılır.